Ново силно земетресение - този път на остров Крит. Трус с магнитуд 6,1 и епицентър на 71 километра дълбочина се размина без жертви. На Крит няма информация за пострадали и щети.

Снимка: btvnovinite.bg

Училищата на съседния остров Китира са евакуирани като предпазна мярка. Според сеизмолозите новият трус няма връзка с вчерашните в Албания и Босна и Херцеговина.

В същото време в Албания днес е ден на траур. 31 са вече жертвите, а над 650 -ранените. Продължава изваждане на затрупани под руините хора.

500 вторични труса са регистрирани след първото земетресение вчера. Беше обявено и извънредно положение в пристанищния град Дуръс, където щетите са най-сериозни.

Снимка: btvnovinite.bg

Десетки хотели на брега на морето са напълно унищожени. Под техните руини екипи от цяла Европа търсеха с надежда оцелели. По-рано бяха открити телата на двама братя от Косово.

Докато броят на загиналите не спира да расте, стотици останах без дом и заживяха на местния стадион. Някои в палатки, а други - в колите си.

Снимка: btvnovinite.bg

Албанските власти водят преговори за настаняването на загубилите домовете си в хотели в района. Доброволци от Албания и съседни страни се включиха в разпределянето на помощите, което не мина без напрежение.

България също ще подпомогне пострадалите. Осигурени са 200 000 лв. хуманитарна помощ за справяне с щетите от земетресението.

Снимка: btvnovinite.bg

От Българския червен кръст обявиха готовност да изпратят не само помощи, но и издирвателни екипи с кучета на Планинската спасителна служба.

Междувременно Хърватия вече изпрати екипи с кучета спасители, които пристигнаха с хеликоптери. Очаква се да се включат в спасителните операции в засегнатите райони.