Регионалният клон на “Ал Кайда” призова мюсюлманите по света да избягват Мондиала в Катар, макар че се въздържа от заплахи с атаки или прибягване до насилие по време на събитието, предаде Ройтерс.

“Ал Кайда” на Арабския полуостров, която е базиран в Йемен клон на екстремистката групировка, разкритикува Катар за "събиране на неморални хора, хомосексуалисти, разпространители на корупция и атеизъм на Арабския полуостров" и добави, че проявата служи за отклоняване на вниманието от "окупацията на мюсюлмански страни и потискането им".

"Предупреждаваме нашите мюсюлмански братя да не следят това събитие и да не присъстват на него", се посочва в изявление, предадено от вчера от "Ес Ай Ти И Интелиджънс груп". 

Изявлението дойде, часове преди откриването на Мондиала в преобладаващо мюсюлманска страна за първи път в историята.

Организаторите на Мондиала отговориха на критиките срещу състоянието на човешките права в Катар, включително на правата на хората от ЛГБТ общността, както и социалните ограничения, като заявиха, че всеки, независимо от сексуалната му ориентация, е добре дошъл на събитието. 

Катар съобщи по-рано, че са обучени повече от 50 000 души, които ще гарантират сигурността на Мондиала заедно с чуждестранни сили за сигурност, които ще бдят за реда под катарско командване.