Организацията на терористичната мрежа „Ал Кайда” в Йемен призова за свещена война (джихад) срещу френската военна намеса в Мали, съобщава АФП, като цитира информация на центъра за мониторинг на ислямистките сайтове SITE.

„Кръстоносният поход срещу исляма”, воден от Франция в Мали „не е по никакъв начин оправдан” и представлява „обявяване на война срещу исляма и мясялманите”, се казва в изявление на Организацията на „Ал Кайда” на Арабския полуостров (АКАП).

АКАП представлява обединение на саудитското и йеменското крила на терористичната мрежа и се смята за едно от най-добре организираните звена на „Ал Кайда”.

„Подкрепата за мюсюлманите в Мали е задължение, за всеки мюсюлманин, който може да го изпълни”, допълва съобщението, като уточнява, че мюсюлманите „могат да дадат живота си джихада или да го подпомогнат финансово”.

Комюникето на АКПА подчертава, че „джихадът е най-задължаващ за най-близките до събитията мюсюлмани”, „за тези, от чиито страни Франция извършва” военната си операция в Мали и „за мюсюлманите, които живеят в страни, които подкрепят Франция в кръстоносния поход”.

Започналата на 11 януари военна операция на Франция в Мали имаше за цел да спре офанзивата на ислямистите, които от март 2012 окупираха северните части на африканската държава.

В резултат на френската военна операция, с подкрепата на малийската армия бяха освободени северните градове Кидал, Гао и Томбукту, като ислямистите не оказаха почти никаква съпротива.

Предполага се, че по-голямата част от тях са се изтеглили, за да се прегрупират в района на планинския масив Ифогас, близо до границата с Алжир.

Въпреки това последните дни ислямистите демонстрираха военните си способности, като извършиха няколко нападения в района на Гао, което наложи спешното евакуиране на целия не-военен персонал, пристигнал в града, след освобождаването му.