Лидерът на международната терористична мрежа „Ал Кайда” Айман ал-Зауахири обеща да освободи затворниците от американската военна база Гуантанамо в Куба и осъди остро лошото отношение от страна на САЩ, на което според него са подложени терористите, които са в гладна стачка.

„Гладната стачка на нашите братя в Гуантанамо показва грозното лице на Америка”, заявява Зауахири във видеозапис, публикуван днес на ислямистки интернет сайт и цитиран от агенция „Ройтерс”.

„Заклеваме се пред Бог, че няма да пожалим сили, за да освободим нашите затворници, сред които Омар Абдел Рахман, Аафия Сидики, Халед Шейх Мохамед и всички подтиснати мюсюлмани навсякъде”, казва още лидерът на „Ал Кайда”.

Айман ал-Зауахири не дава подробности как възнамерява да постигне освобождаването на затворниците.

Международните наблюдатели припомнят, че активисти на „Ал Кайда” в миналото нееднократно са отвличали западни граждани, за да ги разменят срещу свои.

В американската военна база в Гуантанамо в момента са задържани 166 души. Близо половината от тях обявиха в края на май гладна стачка като протест срещу отношението към тях.

Администрацията на военната база подходи към принудително хранене на част от стачкуващите затворници, заради влошеното им здравословно състояние, което предизвика остри критики от страна на правозащитници.