Нов аквариум с център за консервация, в който се отглежда критично застрашения саламандър от вида аксолотъл, отвори врати в зоопарка „Чапултепек“, Мексико сити. В него деца и възрастни могат да се запознаят с историята на земноводните, съобщава агенция „Ройтерс“.

Аксолотът има впечатляващата способност да се самолекува. Земноводното може например да регенерира ампутирани крайници и увредена телесна тъкан, включително сърцето и мозъка. Нещо, което подхранва любопитството на много учени от цял свят, които изучават редкия вид от години.

„Те са едни от малкото животни, които могат да регенерират своята кожа, мускули, кости, кръвоносни съдове, нерви, сърце и мозък“, обяснява Фернандо Гуал, ръководител на отдела за опазване на дивата фауна в зоопарка.

Изследователите също така са документирали способността му да диша с бели дробове и хриле, както и да абсорбира кислород през кожата си, което го прави особено уязвим към замърсената вода.

Центърът в Мексико сити има за цел да повиши осведомеността за саламандъра, който живее само в Мексико и популацията му в дивата природа намалява заради многобройните заплахи за естественото му местообитание.

В една легенда от времето на ацтеките се казва, че бог Ксолотл се е трансформирал в аксолотъл, за да се скрие и да избегне жертвоприношението си, готвено от неговите събратя (също богове). Той все пак бил открит, заловен и убит.