Активисти от цяла Европа блокираха магистралата Скопие – Солун. Привечер гръцката полиция успя да освободи пътя.

Причината за недоволството на младежите е, че продължава специализираната полицейска операция по премахването на бежанския лагер в Идомени, Гърция. В същото време операцията се провежда в пълно информационно затъмнение, тъй като нито активисти, нито журналисти бяха допуснати днес до придобилия световна популярност бежански лагер.

Те бяха спирани на 5 км от селото. Това предаде специалният пратеник на bTV на гръцко македонската граница Стоян Георгиев.

В късните часове обстановката се успокои, като все повече от бившите жители на лагера край Идомени се местят на други места в близост до границата.

Въпреки липсата на информация стана ясно, че между 40 и 50 автобуса с бежанци са напуснали гръцкото село днес.

Освен Идомени в околността има и няколко други импровизирани лагера, за които все още не се знае дали също ще бъдат изселени. Пример за такова струпване е лагера между гръцките села Идомени и Екзони.

За няколкото стотин бежанци, които живеят в него, все още не се знае дали ще са част от специализираната операция на гръцката полиция. Въпреки това властите са ги информирали, че и техният лагер ще бъде премахнат до дни.

„Ще ме карат в Атина, утре заминаваме и аз, и семейството ми", разказва Азим.

Гил от Пакистин е пристигнал на гръцко македонската граница преди месец. По пътя за Германия първо е пробвал да мине през България.

„Християнин съм. Опитах да избягам през България, но ме върнаха. Българската полиция е много опасна... лоша е и има кучета. Затова се върнах обратно в Турция", разказва той.

Осемте хиляди мигранти от гръцко македонската граница се настаняват в лагери из цяла северна Гърция, предимно около Солун

"Преди началото на полицейската операция по данни на гръцките власти имаше близо 8000 души в Идомени. Във вторник беше първия ден за преместване от лагера. Изведоха 2000 души с 42 автобуса”, коментира Стела Наноу – говорител на Върховен комисариат за бежанците към ООН.

Докато тече операцията по премахване на лагера доброволци от цяла Европа чистят боклука генериран от мигрантите. Други пък се опитват да забавляват бежанците и ги приветстват с балони и сърца в Гърция.