Все по-вероятно е глобалните температури драматично да надминат границата от 1,5 градуса по Целзий затопляне. Повечето учени са категорични, че вървим по-скоро към два пъти тази стойност. Проучване на „Гардиън“ сред водещи специалисти по климатичните промени установи, че повечето са изключително скептично настроени, че ще успеем да намалим затоплянето на атмосферата.

Едва 6% от тях смятат, че човечеството ще спре до 1,5 градуса повишение на температурите в световен мащаб. И пътят за това няма да е лесен – трябват изключително бързи, радикални мерки, които да успеят да намалят вредните емисии в атмосферата ни.

Ето какво би се случило на планетата ни, ако глобалната температура продължи да се повишава.

1,5 градуса Целзий – критичната точка

При достигане на подобно затопляне горещите вълни, драматичните бури, наводнения ще се увеличат. Тропическите корали ще изчезнат. Ще започне бързо топене на ледовете на планетата ни, което ще доведе до повишаване на нивата на Световния океан.

Снимка: iStock

2 градуса Целзий

Бруталните горещи вълни, които удариха Тихоокеанския северозапад през 2021 г. ще бъдат 100-200 пъти по-вероятни всяка година. Възможността за тежки наводнения по цял свят се увеличава два пъти с повишение на температурите до тази точка.

2,7 градуса Целзий

Два милиарда души ще бъдат изместени извън „климатичната ниша“ на човечеството – това са идеалните климатични условия за развитие на цивилизацията ни през последните 10 000 години. Много хора ще останат без дом, храна и вода, ще бъдат принудени да емигрират. Много други ще умрат.

Снимка: iStock

3 градуса Целзий

Градове като Шанхай, Рио де Жанейро, Маями и Хага ще изчезнат от планетата ни. Те ще се озоват под морското равнище. 12% от глобалното население ще бъде засегнато от повишаването на нивото на Световния океан. Това ще доведе и до по-драматични урагани.

Едва 3% от водата на планетата ни става за пиене. Тя се използва също за поливане на насаждения, отглеждане на животни и много други. Повишението на температурите ще доведе до липса на вода, което неминуемо ще повлияе земеделието.

Урбанизацията ще се увеличи още повече заради липсата на природни ресурси и земя, годна за обработка. Това ще доведе до още по-голямо затопляне на атмосферата.

Климатичният шок, който ще изживее планетата ни, ще доведе до лавинообразен скок на цените на храните, липсата на вода, прекъснати вериги за снабдяване. Милиони хора ще станат бежанци в търсене на базови условия за живот.

Снимка: iStock

Региони, които в момента са изложени на екстремни жеги, ще станат на практика необитаеми. Горещите вълни са изключително тежки за човешкото тяло, водят и до смърт.

Всички тези промени ще доведат до глобална икономическа криза. Парите, които ще са нужни за посрещане на множеството бедствия по света, няма да бъдат достатъчно. Хората ще достигнат до момент, в който цели градове няма да имат средства за възстановяване след порои, пожари и горещи вълни.

Най-страдащи от всички ще бъдат развиващите се държави. Там катастрофален глад, жилищна криза, висока смъртност и липса на финансови ресурси ще влошат още положението.

Това бъдеще не е далеч – децата, които се раждат днес, имат седем пъти по-голям риск да преживеят катастрофални климатични събития в сравнение с бабите и дядовците си.

„Глобалното затопляне не става опасно изведнъж когато достигне до 1,5 градуса по Целзий. То вече е“, каза проф. Питър Кокс от университета в Екзитър.