Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу беше официално номиниран от своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за наследник на Реджеп Тайип Ердоган на постовете му на премиер и председател на партията, предаде АФП.

Новината, обявена преди близо седмица, беше официално потвърдена от Ердоган след тричасова среща в партийната централа. „Нашата номинация е външният ни министър, депутатът ни от Коня, нашият брат Ахмет Давутоглу", каза Ердоган пред присъстващите на заседанието, сред които министри в правителството и журналисти.

Ердоган подчерта, че решението е било взето чрез консултации вътре в партията. Очаква се Давутоглу да получи мандат от Ердоган за сформиране на следващото правителство на 29 август, ден след официалното му встъпване в длъжност като президент.

Давутоглу ще стане 26-ят премиер на Турция, след гласуването на вот на доверие от парламента в началото на септември.

Бъдещият турски премиер обеща да продължи „движението за възстановяване" на Турция, започнато преди 12 години от предшественика му Реджеп Тайип Ердоган, към когото отново засвидетелства верността си.

„За мен е чест да бъда номиниран за този пост, ще продължа движението за възстановяване, започнато преди 12 години", заяви Давутоглу, който е външен министър от 2009 г.

Това бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира вестник „Хюриет". Централният изпълнителен съвет на ПСР, който беше свикан под ръководството на Ердоган, реши да предложи името на Давутоглу за председател на партията. Той ще бъде избран на извънредния конгрес в Анкара на 27 август.

Ердоган, който беше премиер от 2003 г., беше избран за президент на 10 август още на първи тур с 52% от гласовете на избирателите. Той трябва да встъпи в длъжност като президент на 28 август и да натовари Давутоглу да сформира ново правителство.

„Уверявам ви, че единството на нашата партия ще бъде гарантирано. Никакво зърно на раздора не може да бъде посято между нас", обеща още Давутоглу на своя предшественик. „Нашият конгрес не трябва да бъде арена на разделение, а, напротив, да обединява и да засилва нашата партия", каза още той.

Предшественикът на Ердоган на президентския пост Абдула Гюл даде да се разбере, че планира да продължи политическата си кариера в ПСР след края на мандата си, подхранвайки слуховете за разногласия в управляващата партия.