Агент 007 вече служи на ООН. Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун назначи британския актьор Даниел Крейг, известен с превъплъщението си като Джеймс Бонд, за първи световен застъпник на ООН за унищожаване на противопехотните мини.

Церемонията се проведе в главната квартира на ООН в Ню Йорк. Крейг ще изпълнява поставената му задача през следващите три години. Генералният секретар на ООН изрази надежда, че благодарение на популярността си, актьорът ще привлече вниманието на международната общност към проблема с опасността от мините.

Бан Ки-мун се обърна към звездата с думите: „Като агент 007 вие имате разрешение да убивате. Днес ние ви даваме разрешение да спасявате”.

В съобщението на сайта на ООН се отбелязва, че Даниел Крейг е първият Световен борец на ООН по въпросите за минната опасност. Поставена му е задача да разпространява информация за дейността на световната организация в тази област и да привлича политическа и финансова помощ за реализирането на целта. ООН планира актьорът да посети места, където експерти на световната организация обезвреждат мини. В момента програмата на ООН по разминиране действа в 30 страни.