Седем американски войници бяха ранени от афганистански войник днес във военна база до град Мазар-и-Шариф в северен Афганистан, при второ т.нар. вътрешно нападение за една седмица.

Това съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позовават на командването на операцията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

Нападателят, който открил огън по американските войници, бил убит, се посочва в комюнике на командването, публикувано в Туитър.

Според говорителя на афганистанското Министерство на отбраната Мохамад Радманиш войниците били нападнати, когато се намирали на посещение във военната база Шахин, на десетина километра от Мазар-и-Шариф, където е разположен 209-и корпус на афганистанската армия.
По-рано бе съобщено за трима ранени американски войници.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид приветства нападението в изявление за медиите, но не пое отговорност за него.

По думите му то било извършено от "войник патриот", верен на талибаните, който убил четирима и ранил други четирима "нашественици".

Това е второто подобно нападение за една седмица. На 11 юни трима американски войници бяха убити и един беше ранен, когато афганистански войник откри огън срещу тях в база в източната провинция Нангархар.

Базата Шахин беше подложена на неколкочасово нападение на 21 април, петък, в часа на молитвата, от десетина талибани, преоблечени като войници от афганистанските спецчасти.

Над 135 афганистански войници, повечето млади новобранци, загинаха при зрелищната операция, отговорност за която поеха талибаните, и която принуди министъра на отбраната да подаде оставка, припомня АФП.