Войната в Украйна навлиза в решителна фаза като едни от най-ожесточените боеве се водят около най-голямата атомна централа в Европа АЕЦ „Запорожие“. Има ли риск от ядрен инцидент?

Специфики

АЕЦ „Запорожие“ е сред 10-те най-големи атомни електроцентрали в света. Нейните реактори генерират половината от атомната електроенергия на Украйна. Капацитетът ѝ е около 6000 мегавата – достатъчно да захранят 4 млн. домове.

Снимка: Getty Images / Reuters

АЕЦ-ът има шест атомни реактора от съветско време, които съдържат уран 235 и се охлаждат с вода. Именно опазването на охлаждащата система е от съществено значение за сигурността на централата.

В момента електроцентралата се управлява от украински персонал, но руски военни единици я охраняват.

Намира се на 550 км от Киев и на около 525 км от Чернобил.

Войната

От началото на войната между Украйна и Русия валят взаимни обвинения за опити за компрометиране на централата. Още в началото на конфликта имаше ожесточени боеве около електроцентралата, което породи световни притеснения от нов ядрен инцидент тип Чернобил, но много по-драматичен заради размерите на „Запорожие“.

Украинският оператор „Енергоатом“ съобщи преди дни, че руските сили, които са окупирали района, планират да свържат енергомрежата на Крим с АЕЦ „Запорожие“.  „Главното притеснение е, че свързването на централата с електромрежата на Крим може да доведе до спиране на електричеството към самия АЕЦ за кратко. Това може да спре захранването и охлаждането и на самите реактори. Трябва енергия, за да се охлаждат“, коментира Майкъл Блек, директор на Центъра за ядрено инженерство към Кралския колеж в Лондон.

В същото време Блек коментира, че желанието на Русия да ползва електричеството, произведено от АЕЦ „Запорожие“ може да се приеме и като добра новина, тъй като руската армия ще направи всичко възможно да я предпази.

Директорът на МААЕ Рафаел Гроси описва ситуацията около „Запорожие“ като „извън контрола“. В интервю за „Асошиейтед прес“ той коментира, че всеки принцип на ядрената безопасност е нарушен.

„Това, което имаме заложено на картата е риск от изключително сериозен инцидент“, коментира Гроси.

МААЕ от месеци се опитва да изпрати екип да инспектира централата, но без успех.

Възможен риск от ядрена експлозия

Експерти смятат, че съществуват риск от ядрена експлозия или авария, но вероятността това да се случи не е ясна. „Участието на военни части в цялата ситуация я прави още по-тежка. Ако много катастрофални фактори се съберат заедно, експлозията може и да е възможна“, коментира Рос Пийл от Центъра за наука и защита към Кралския колеж в Лондон пред „Ал Джазира“.

Най-голям риск представлява обстрелът около централата, тъй като може случайно да бъдат повредени реакторите или охлаждащата система. Друго притеснение е, че ако притока на вода бъде спрян или ограничен това би довело до разтапяне на ядреното гориво и висок риск от експлозия.

При самата експлозия първата реакция ще бъде да се евакуира населението в близост до електроцентралата. Невидимият облак от радиация ще може да бъде засечен само от специфична техника и бързата реакция е от изключително значение.

При излагане на висока радиация последствията са два вида – радиационна болест или последващо заболяване с рак. „Може да дадем пример – пожарникарите, които са стояли на покрива на Чернобил, за да изгасят ядрения пожар при аварията, са били изложени на огромни количества радиация и при тях радиационната болест се е появила в рамките на часове. При авария с АЕЦ „Запорожие“ тя може да се появи за седмици или месеци“, казва Рос.

При излагане на силна радиация човек не може да бъде спасен. При по-слаба – има шанс. За тези, които са били изложени на малки дози е възможно да заболеят от рак в следващите години. По този начин истинското влияние на подобна експлозия ще стане ясно десетилетия по-късно.

„За първи път в историята се води война в държава с множество ядрени реактори и хиляди тонове радиоактивно гориво. Докато войната продължава, опасностите за електроцентралите остават. Това е още една причина Владимир Путин веднага да спре войната в Украйна“, заяви Жан Ванд Пюте, анализатор на риска към „Грийнпийс“.

Какво се случва в момента?

В последните няколко дни екипите на АЕЦ „Запорожие“ провеждат учения за реакция при ядрен инцидент. Това включва измерване на изтекла радиация, поставяне на защитни костюми, оказване на помощ на засегнатите.

По време на посещението на главния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна АЕЦ „Запорожие“ ще бъде основна тема на разговор с Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган. Гутериш призова около атомната електроцентрала да се обяви невоенна зона с цел предпазване на инфраструктурата ѝ и населението.

Междувременно се появиха нови обвинения от страна на Русия към Украйна свързани с АЕЦ „Запорожие“. Според Москва Киев подготвя „грандиозна провокация“ в централата по време на посещението на Антониу Гутериш. Според Москва украинските артилерийски части планират да подложат на обстрел централата и след това да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

На 12 август в съвместно изявление 42 държави, сред които Съединените щати и Великобритания, призоваха Русия да изтегли военните си части от района на централата, за да може тя да функционира нормално и да се осигури нужната сигурност.

В коментар за изданието „Ню сайънтист“ ядрен учен от Украйна, който остава анонимен, коментира, че реакторите на АЕЦ „Запорожие“ са малко по-модерни от тези в АЕЦ „Чернобил“ и имат повече защити, но рисковете все още съществуват.

„Дизайнът на външната предпазваща обвивка би трябвало да може да издържи на външен удар. Бетонената обвивка на реакторите е дебела около 1,2 метра, но рисковете съществуват. Не трябва да забравяме, че загуба на електричество доведе до ядрената авария в АЕЦ „Фукушима“, казва той.

Извън реакторите и тяхното охлаждане, голям риск има и за количествата ядрени отпадъци, които се съхраняват на място. „Централата е създадена да устои на терористично нападение, но не и на военни действия“, допълва експертът.

На 15 август в „Телеграм“ „Енергоатом“ съобщи, че АЕЦ „Запорожие“ функционира нормално, но боевете около нея продължават. „Периодичният обстрел на централата от страна на руски войници с противовъздушни ракети предизвиква сериозен риск за безопасното функциониране на централата. Все още има риск от изтичане на водород и радиоактивни субстанции. Рискът от пожари остава висок“, посочват от „Енергоатом“.

Агенцията твърди, че допълнителни сгради на мястото са били повредени от въздушните удари. Три сензора за наблюдение на радиацията около електроцентралата също са били унищожени.