Дипломатическата служба на ЕС не отрече информацията на "Дойче веле", според която САЩ са понижили дипломатическия статут на представителството на ЕС във Вашингтон.

Снимка: БГНЕС

Позицията на ЕС

Попитан дали решението на Вашингтон ще доведе до реципрочна мярка в Брюксел, говорителят отговори, че не иска да прави предположения. 

Информацията на германската медия пояснява, че статутът на представителството на ЕС е бил понижен вероятно в края на миналата година. Досега обаче промяната не е била съобщавана официално писмено.

Преговори по необявено решение

Представителството на ЕС във Вашингтон е имало дипломатически статут на мисия на международна организация до 2016 г. По време на управлението на Барак Обама е издигнато до двустранно представителство

Снимка: БГНЕС

Според необявеното решение на управлението на Доналд Тръмп статутът отново е бил понижен до представителство на международна организация. Това вероятно е станало през октомври или ноември миналата година.

"Дойче веле" съобщава, че в момента Брюксел и Вашингтон водят преговори и е възможно спорното решение на Държавния департамент да бъде отново променено до степента, присъдена по време на президента Обама.

Последен в списъка

 Междувременно посланикът на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан не е бил поканен на някои събития във Вашингтон в края на миналата година, тъй като промяната в статута отменя необходимостта от неговото присъствие. На церемония, в която О'Съливан е участвал, името му било последно в списъка на 150-те гости, вместо на 20-то или 30-то място, както досега.

Разсеяност и натовареност

Според служители на ЕС във Вашингтон от Държавния департамент на САЩ обяснили липсата на уведомление с разсеяност и натовареност.

Политическо решение?

Европейските служители коментирали, че явно става дума за политическо решение, което съвпада с изразите на недружелюбност на Тръмп към ЕС.

Тръмп пламенно поддържаше излизането на Великобритания от Европейския съюз по време на президентската си кампания, а като президент многократно се е противопоставял на Общността по въпросите на търговията или отбраната.