Пета комисия на Европейския парламент препоръча търговското споразумение за интелектуалната собственост АСТА да не бъде ратифицирано. Комисията по международна търговия поиска още да се отхвърли предложението на ЕК да се изчака произнасянето на европейския съд по законността му.

Има опасения, че споразумението ще ограничи свободата на обмяна на информация в интернет, включително тегленето на музика, книги и филми. Това според комисията е недопустимо.

Вотът беше отложен с месец. Въпреки това, в крайна сметка с 19 гласа „за” и 12 „против” комисията реши да се разграничи от ACTA. Представителите на Европейската народна партия, както и консерваторите гласуваха в полза на ратификацията. Срещу нея се обявиха социалистите и либералите.

След петте негативни вота на различни комисии, сега евродепутатите ще решат окончателно съдбата на АСТА на пленарната си сесия в Страсбург в началото на юли. Ако ратификацията се отхвърли, споразумението няма да се прилага в страните-членки на ЕС, включително България.