Три дни, след като обяви предсрочни парламентарни избори във Франция, днес Еманюел Макрон директно атакува крайната десница, която спечели с голяма преднина европейските избори миналата неделя.

Какъвто и да е резултатът от предсрочните избори на 30 юни и 7 юли, Макрон няма да се оттегли.„Това е абсурд“, отсече той днес пред над 200 журналисти на пресконференция.

Френският президент защити решението си за предсрочни избори, което разтърси Франция, но и Европа. 

„Правителственото мнозинство днес има ясна визия за страната и дипломацията с категорична позиция за Украйна, за Близкия изток, за мястото ни в Европа, за Франция като независима военна сила“, заяви френският президент.

Много е вероятно рискованият му ход да вкара крайната десница във властта. „Който се страхува от това, трябва да реагира сега“, категоричен е в избора си Макрон.

„В този исторически момент за страната крайната десница също има ясни позиции: излизане от НАТО, поставяне под въпрос на дипломацията и независимостта ни, двойствено отношение към Русия“, допълни Еманюел Макрон.

„Решението ми миналата неделя беше да се доверя на французите, на любовта им към републиката, на ясния политически дебат. Без мисъл за схеми, за оставка и за поражение. Такива на са за мен“, категоричен бе френският държавен глава.

След сътресението в неделя вече трето денонощие политическото пространство във Франция се прегрупира. Срещу мнозинството на Макрон освен лагер около крайната десница, вече се създаде и лагер около крайната левица.

Социалистите и крайната левица, които доскоро водеха яростни спорове за Европа, Украйна и Близкия изток, постигнаха принципно споразумение за коалиция заедно със „Зелените“ и комунистите.

Междувременно създадената от Саркози дясна партия „Републиканците“ изключи с пълно единодушие лидера си, който вчера предложи съюз с крайната десница на Марин Льо Пен. В опит да предотврати отстраняването си Ерик Сиоти се заключи в партийната централа.

До първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция остават 18 дни.