Шотландското правителство отново въведе ограничения в Абърдийн след увеличение в боря на заразените с COVID-19. Ограничения в пътуването, събиранията между домакинства и намаленото работно време на заведенията и развлеченията на закрито и открито са мерките, които се завръщат.

Пътуването по работа и обучение е разрешено.

Наложените мерки ще бъдат преразгледани след седмица, като е възможно периодът да бъде удължен.  

Причината за предприемане на по-строги мерки е ръстът в потвърдените случаи на коронавирус през последните дни. Положителните тестове за последната седмица са 54.

„Това показва какво може да се случи, ако свалим гарда си и трябва да служи като предупреждение за всички нас“, каза шотландският първи министър Никола Стърджън. „Рискът от още по-значим ръст е много реален, и затова ние трябва да вземем категоричните действия, както тези които обявихме днес“, допълни тя.

Не е толкова страшно, колкото първия път

Абърдийн е третият по големина град в Шотландия. Той е с население от около 220 хиляди души. Един от жителите му е 21-годишният Денис Куолк. Той е студент по зоология в Университета в Абърдийн, където учат и много наши сънародници.

„Лично, мисля че е добре и важно, че мерките бяха затегнати, след като имаше местно рязко увеличение в броя на заразените. Хората тук свикнаха да си стоят вкъщи и да излизат само когато е наложително, въпреки че понякога можеш да срещнеш по някой човек без маска, което понякога влияе на морала на хората и „надеждата“, че вирусът си е отишъл“, разказа за bTV Денис.

Снимка: Личен архив

Не е ясно колко точно са заразените в града, освен регистрираните случаи. Хората, които са посещавали местата, смятани за огнища на вируса, са предупредени да следят внимателно  здравословното си състояние.  

„Ситуацията в града определено не е толкова плашеща и панираща, колкото при първоначалното избухване на коронавируса през февруари. Моето семейство вече свикна с предпазните мерки и сме наясно какво трябва да правим, когато се срещаме с други хора“, споделя още студентът.