В Брюксел започнаха разговорите за ответния отговор на ЕС след руското спиране на газа.

Около 17 ч. българско време би трябвало да са приключили срещите на Асен Василев и Александър Николов и да разберем от тях какво е договорено и какви общи действия следват на европейско ниво.

Веднага след съобщението, че "Газпром" спира доставките за България и Полша заради отказ да се плаща в рубли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че в 97 процента от договорите на европейските компании е уточнено плащане в евро или в долари. „Ако в договора изрично не е записано плащане в рубли, а такова се извършва, това е нарушение на европейските санкции, наложени на Русия“, коментира тя.

Вчера стана ясно, че страните членки имат различни тълкувания на подадените от Брюксел насоки за начина на плащане на руски газ.

Допълнително напрежение създаде и информацията на агенция „Блумбърг“, според която 10 европейски компании се готвят за плащат в рубли, а 4 дори вече го правят. Това нарушава европейските санкции към Русия, коментира Брюксел и поставя под риск съответните компании в ролята им на нарушители.