Икономиката на Русия ще пострада сериозно в бъдеще, не само заради санкциите, но и заради самия свят. Когато започваш такава война, знаеш, че голям поток от средства ще бъде насочен към военната машина, затова мисля, че икономиката на Русия ще пострада сериозно. Това отбеляза бившият дипломат номер едно на Европа Федерика Могерини в специално интервю за bTV. Тя беше в София, за да обсъди с политиците ни енергийната зависимост на Европа от Русия, санкциите срещу Москва и вдигането на българското вето върху старта на преговорите между Скопие и Брюксел.

Да започнем с най-чувствителната тема в момента - войната в Украйна. Ако сега отговаряхте за външната политика на ЕС, щяхте ли да предприемете различен подход спрямо Русия?

Мисля че ЕС реагира много добре. Бях горда да видя единство сред страните членки, координация с партньорите - САЩ и НАТО, както и други по света. Постепенни, но бързи мерки - различни вълни от санкции, доставки на оръжия. Като цяло политиката за финансова помощ за Украйна беше адекватна. Мисля, че реакцията на ЕС беше отлична. Надявам се тя да има положителен ефект на практика и руската агресия да бъде прекратена скоро със запазване на териториалната цялост на Украйна.

Казвате, че одобрявате европейската реакция. ЕС изглежда обединен по отношение на санкциите и заклеймяването на войната, но смятате ли, че нещата изглеждат така, ако погледнем под повърхността?  Например България и Унгария са единствените страни членки, които не са изпратили помощ.

Всяка държава си има национални процедури и начин на вземане на решения, парламентите и правителствата са суверенни и така трябва да бъде. Що се отнася до решенията на ЕС, те бяха добри в едни трудни обстоятелства. Да не забравяме, че Европа има проблем с енергийната зависимост от Русия - нещо, на което трябваше да се обърне сериозно внимание много отдавна.

Говорейки за енергийна зависимост, миналата седмица министърът на външните работи на Украйна даде интервю за бтв, в което каза: "Да помагате на Украйна като изпращате помощ с едната ръка и да плащате за газ на Русия с другата, е все едно да ни спасявате с едната, а да давате пари на машината, която ни убива, с другата ръка. Не е ли двуличен нашият подход? Съгласни ли сте с министъра?

Определено това не е ново. От години се говори за диверсификация на източниците на газ и нефт за страните членки на ЕС - някои са по-зависими от други. През годините общността положи големи усилия за тази диферсификация….

Но не сме успели съвсем.

Не, все още.  Някои държави са по-подготвени от други. Мисля, че най-важното е да бъдем последователни и да запомним, че днес, утре и вдругиден трябва да имаме стратегическа автономност в енергийния сектор. И тя трябва да е устойчива напред във времето. Това, което също е важно, е, че мненията вътре в ЕС трябва да са в подкрепа на стъпките, които правителствата и съюзът правят срещу руската агресия.   

Мислите ли, че ситуацията в момента би била по-различна, ако санкциите след Крим бяха толкова строги, колкото са сега?

Невъзможно е да се каже. Историята не може да се гради върху "ако". Аз помня този момент добре, защото през 2014 бях министър на външните работи на Италия, а в края на годината вече бях върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика.  Мисля, че в този момент беше трудно да се намери единство за пакета санкции, който трябваше да се наложи. Отне ни една година.  Чудесно помня това. За руснаците беше изненада, че сме се обединили не само да наложим санкции, но и да ги увеличим и да ги оставим в сила до момента. Помня много добре мнението на различни коментатори, включително от Кремъл, че ЕС няма да е единен или че това единство би издържало за кратко. Мисля, че към онзи момент това беше максимумът, който ЕС можеше да направи.  Може би можеше да се направи и още, но страните членки не бяха готови за това. 

А сега санкциите работят ли?

Те със сигурност ще ударят руската икономика. Предполагам, че икономиката ще пострада сериозно в бъдеще, не само заради санкциите, но и заради самия свят. Когато започваш такава война, знаеш, че голям поток от средства ще бъде насочен към военната машина, затова мисля, че икономиката на Русия ще пострада сериозно. Трудно е да се каже обаче дали това ще повлияе на решенията на Путин, защото никой освен него не знае какво се случва в главата му. И това е големият проблем - непредсказуемостта на вземането на решения. 

Да обърнем внимание интеграцията на Западните Балкани, която в момента е блокирана от ветото на България.

Което се надявам скоро да бъде вдигнато 

Това е и въпросът ми.

Категорично да.

Преди да започнат преговорите или в самия процес?

Въпросът е следният: и Северна Македония, и Албания изпълниха това, което се искаше от тях, за да  започнат преговорите. Това създава голям проблем в доверието в процеса на присъединяване. Някои държави биха казали: чакайте малко, вие накарахте Северна Македония и Албания да направят определени стъпки, за да започнат преговори, изпълниха ги, а преговорите не започнаха. Защо и ние да го правим? В наш интерес е да започнем преговори с Албания и Северна Македония незабавно. След това процесът е дълъг, това е само началото.

Казвате, че исканията на България трябва да бъдат поставени след започване на преговорите, а не като условия за началото им?

В момента това не зависи от мен и не бих влязла в детайли, но имаме две държави, където подкрепата за членство е много висока, две страни от региона, две страни, които са членки на НАТО и сто процента изпълняват своя дълг. Те са изпълнили всичко, което сме искали от тях и заслужават да започнат преговори. Всичко останало оставям на хората, които са отговорни за процеса сега.

Колко силен е натискът върху България да вдигне ветото?

Не знам колко е силен, но се надявам да проработи.