94 бойци на "Ислямска държава", включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИДИЛ в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирайки представител на местната власт.

Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Целта на американския удар бе труден за унищожаване с обикновени бомби команден център на ИДИЛ, скрит в планински район. При удара е бил разрушен дълъг 300 метра тунел, както и леко и тежко оръжие, съобщи афганистанското министерство на отбраната. По-рано Шиуар заяви пред АФП, че са били разрушени три тунела, използвани от джихадистите.

Смятаната за най-мощната конвенционална авиобомба, наричана в САЩ "майката на всички бомби", тежи близо 11 тона и взривната й сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.

След използването на бомбата американският генерал Джон Никълсън заяви в комюнике, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на цел като подземния комплекс на ИД и е било използвано, за да се запази инерцията на настъплението срещу местния клон на ислямистката групировка - ИДИЛ-Хорасан.