Земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси западна Турция и беше усетено дори у нас. Ранени са 93 души, един е в тежко състояние. В рамките на деня последваха над 130 вторични труса.

Трусът е регистрирано минути след 3 часа сутринта българско време в района на черноморската провинция Дюздже. Усетено е не само в Истанбул, но и в столицата Анкара. В България то се усети леко във Варна и в Бургас.

Десетки жители на град Дюздже обаче напуснаха в паника домовете си и прекараха сутрешните часове навън. Според местни медии някои дори са скачали от балконите си.

Екипът на bTV новините, който е в Турция, също усети земетресението, но не така силно, както хората в района на епицентъра до град Дюздже, който се намира на 210 километра от Истанбул. Може би затова в мегаполиса няма паника по улиците. По-голямата част от жителите на града разбират за труса от сутрешните новини.

Земетресението беше усетено и от жители в столицата Анкара, както и в Болу, в Бурса, в Одрин и в други градове в близост до Черно море. Трусът се случва десетина дни след като властите в Турция направиха разяснителна кампания сред населението с клипове как да реагират при земетресение. Така, че хората са максимално подготвени за реакция.

Любопитен е и факта, че 80% от сградите в района са били възстановени или укрепени след опустошителни трусове през 1999 г., което е помогнало за минимизиране на щетите