Общо 91 986 души са влезли незаконно в Германия през 2022 г. Има сериозен ръст в нелегалните мигранти, отчитат от Федералната полиция, цитирани от немското издание „Шпигел“.

Миналата година, вероятно заради COVID ограниченията, в Германия са успели да влязат без документи едва 57 637 души. Затова пък властите са регистрирали сериозен ръст през втората половина на 2022 г. 

През януари са засечени 4436 незаконно пребиваващи в страната лица, докато през октомври те вече са достигнали 8600. От централата на Федералната полиция посочват още, че в тези данни не са включени задържаните лица преди те да успеят да влязат в Германия.

На този фон се увеличават и молбите за убежище. Преди няколко дни Федералната служба за миграция и бежанците обяви, че броя на подадените заявление е рекордно висок. От януари до декември 2022 г. близо 218 000 души са отправили молба за закрила. Това е 47% повече в сравнение с предходната 2012 г.

Според службите за сигурност има увеличение и на контрабандата. Ето защо в момента правителството в страната обмисля как да разшири правомощията на федералната полиция, за да овладее престъпността в страната.