Писнало ви е да стоите по цял ден във Фейсбук? Електронното издание „Хъфингтън Поуст” е проучило правилата на социалната мрежа и предлага 9 начина, по които можете да бъдете изритани от нея.

Правете се на Марк Зукърбърг

Миналата година Марк С. Зукърбърг бил изтрит от Фейсбук заради „фалшива самоличност”. Но този адвокат от щата Индиана бил застигнат от други беди още преди премахването на профила му. Той получавал по около 500 покани за приятелство на ден заради съвпадението с имената на създателя на Фейсбук. По-късно социалната мрежа се извинила на юриста и той възстановил акаунта си.

Представяйте се с името на знаменитост

Снимка: БГНЕС

Тук отново съвпадението на имената може да се превърне в проблем. Наскоро Селена Гомес била изтрита от Фейсбук. Но не става въпрос за звездата на „Дисни”, а за обикновено момиче. Един ден Селена Миранда Гомес от щата Ню Мексико не успяла да се впише в профила си, защото според социалната мрежа тя се представяла за известната актриса, което е нарушение на правилата. Не е ясно дали „обикновената” Гомес е възстановила акаунта си.

Запишете се с известния си псевдоним

Пак имена. Писателят Салман Рушди, известен с книгата си „Сатанински строфи”, която критикува исляма, бил премахнат от Фейсбук миналата година заради „несъответствие” в имената. Социалната мрежа е поискала от автора да се запише като Ахмед Рушди, защото Ахмед е неговото първо име, а Салман е презимето му, с което е популярен в света. По-късно обаче Фейсбук е позволил на писателя да се представя с по-известното си название.

Правете хакерски атаки

Операция „Разплащане” бе заговор от хакерската група „Анонимните”, целяща да срине уеб сайта на Visa, след като компанията за кредитни карти отряза даренията си за Уикилийкс. Хакерите се събрали във Фейсбук и Туитър да планират нападението и съответно профилите им били изтрити.

Пращайте спам на приятелите си

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Адам Гуербез бил глобен с 873 млн. долара, след като изпратил над 4 милиона спам съобщения за уголемяване на пениса, порно сайтове и марихуана. Естествено, профилът му бил закрит.

Правете се, че сте над 13, когато всъщност не сте

През 2011 г. Фейсбук съобщи, че закрива средно 20 000 профила дневно на лица под 13-годишна възраст. Социалната мрежа има стриктна политика, според която в нея могат да поддържат лични страници само хора над 13 години.

Публикувайте странни снимки на децата си

Лорън Ферари била изтрита от Фейсбук за 7 дни, след като публикувала снимка на 5-годишното си дете, на която то се прави, че кърми по-малкото си братче. И Фейсбук, и полицията сметнали, че споделянето на фотоса е неуместно. Според властите в Сиатъл действията на майката показвали „лоши родителски грижи”.

За майки: покажете как кърмите

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всъщност да се показва кърмене е неуместно, дори и то наистина да се извършва от майката. Това правило обаче е доста противоречиво. Според правилата на Фейсбук не може да се показва голота в публикуваните фотоси. Но родители твърдят, че има разлика между „неподходящи” и „допустими снимки”. Ева Квасница вече пет пъти е отстранявана от Фейсбук заради такива кадри. Тя и други майки дори протестирали пред седалището на социалната мрежа в Пало Алто, Калифорния.

Добавете кодове и скриптове към сайта

„Здравейте. Системите ни показват, че напоследък сте много активен във Фейсбук и разглеждате страници с такава скорост, заради която подозираме, че ползвате автоматизиран скрипт.” Такова съобщение от социалната мрежа получил блогърът Робърт Скобъл, който добавил скрипт към сайта на Фейсбук. По-късно акаунтът му бил възстановен след онлайн извинение.