Около 5000 са гражданите на страни от ЕС, които са били бойци на групировката „Ислямска държава”, а 800 са от Западните Балкани. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата на съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Данните са от доклад на международната структура.

„По всяка вероятност (джихадистите) търсят начин да се приберат по родните си места и вече стават една много по-сериозна потенциална заплаха за ЕС“, коментира Цветанов. 

Очевидно точният брой на терористите или други такива тайни общества в Европа е трудно да се прецени, тъй като те действат по много прикрит начин, подчерта директорът на Европол Роб Уейнрайт.

„Около 30 000 е броят на радикалните елементи в Европа, но може да са повече. Те са наблюдавани от службите. Не всички искат или имат капацитета да осъществят терористични действия, но затова е важно да си сътрудничим ефективнот. Наша цел е да се увеличи обменът на информация как заплахите еволюират и как престъпните групи ползват технологиите", каза още той.

По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма.

Само за миналата година в системата на Европол е имало обмен на 1 милион съобщения засягащи текущи разследвания.

Европол е участвала в 400 разследвания за тероризъм в терористично съдържание в интернет платформи.

„Имаме ползотворно сътрудничество с Европол в борбата с незаконно съдържание. 42 066 материала са разгледани от 80 платформи на над 10 езика", съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Европейската комисия има екип, който следи пропагандата в отделните държави на Европейския съюз и по думите му има 3500 пропагандни публикации, които  водят към Русия, обяви комисарят по сигурността на Съюза.