Дете постави рекорд в историята на шахмата. На 8 години, 6 месеца и 11 дни Ашват Каушик влезе в историята, като стана най-младият шахматист, побеждавал гросмайстор в класически шахматен турнир.

Момчето, което живее в Сингапур, постигна това постижение, след като победи 37-годишния поляк Яцек Стоп в четвъртия кръг на Burgdorfer Stadthaus Open в Швейцария.

Предишният рекорд беше поставен едва миналия месец от осемгодишния тогава Леонид Иванович, който стана първият играч под 9-годишна възраст, победил гросмайстор в класическа партия - но според Chess.com Ашват е бил с пет месеца по-малък от сърбина, когато е победил Стопа.

"Чувствах се наистина вълнуващо и невероятно и се чувствах горд от играта си и от начина, по който играх, особено след като в един момент бях по-зле, но успях да се върна във форма", коментира Каушик пред Chess.com след победата над Стопа.

Роден в Индия през 2015 г., Ашват печели редица младежки турнири по целия свят - по-специално, след като става световен шампион за младежи до 8 години на рапид през 2022 г., според Chess.com.