Днес се навършват 73 години от трагедията в Хирошима. Цял свят отбелязва Деня на милосърдието и си спомня за жертвите на атомната бомба от края на Втората световна война. Защо всяка година на 6 август в музея "Земята и хората" излагат един гранитен камък?

През 1945 г. САЩ хвърлят над Япония две атомни бомби: на 6 август над град Хирошима, а на 9-ти над Нагазаки. На 6 август около 90% от хората в периметър 500 м от епицентъра на взрива умират моментално.

Снимка: Reuters

От 1997 г. година само на 6 август в музея „Земята и хората” излагат част от настилката на трамвайните релси в центъра на Хирошима. Там преди 73-и години в един миг умират 70 000 души. 

Снимка: Reuters

„Мен най-много ме шокира, че този камък е гранитен, като софийските павета, така че нещата са близки, можеше и някъде другаде да бъде тази трагедия”, каза Чавдар Начев, директор на музея "Земята и хората".

Върху камъка е изваян образът на японската богиня на милосърдието. Япония отбелязваха възпоменателния ден с призив за мирен и спокоен свят.

Снимка: Reuters

"Надявам се, че японското правителство ще продължи да налага пацифизма, който е заложен в нашата Конституция, и ще води международната общност по пътя на един свят без ядрени оръжия", заяви премиерът на Япония Шинзо Aбе.

Снимка: Reuters

След края на Втората световна война японците променят основния си закон и се задължават никога да не участват във военни действия.

Снимка: Reuters