Близо 2 милиарда души от 53 държави членки на Британската общност на нациите се готвят да отбележат 70-годишнината от началото на управлението на кралица Елизабет Втора.

Подготовката за четирите дни на Платинения юбилей започна преди близо година.

Военен парад с близо 4000 участници и 70 самолета, грандиозно парти в Бъкингамския дворец със световни музикални звезди, 60 000 улични партита, в които ще се включат над 12 милиона британци. Това са малка част от събитията, които ще отбележат историческия факт, че кралица Елизабет II управлява седем десетилетия.

В неделя беше генералната репетиция за военния парад в нейна чест, а пред Бъкингамския дворец вече е изградена сцената за концерта, на който ще пеят Даяна Рос, Куин и Адъм Ламбърт, Андреа Бочели, Елтън Джон и още десетки изпълнители.

Акцент в сцената е огромна инсталация във вид на дърво, с която да се отбележи краят на инициативата за засаждане на 1 милион нови дървета в страната по повод юбилея.

Цяла Великобритания е празнично украсена, а мерките за сигурност са изключителни. Очаква се за четири дни британците да похарчат над 1 милиард паунда за празника.

Юбилеят ще бъде отбелязан също и в Австралия, Канада, Нова Зеландия и още 13 държави, на които Елизабет II също е кралица от 70 години.

А какво важно събитие ще се случи за първи път на юбилея ѝ - четете на ladyzone.bg.