6-годишната война в Сирия опустоши инфраструктурата на страната и причини икономически загуби за 226 милиарда долара, обяви Световната банка в свой доклад, цитиран от "Франс прес".

Загиналите в хода на конфликта надхвърлят 320 000 души, а над половината от населението на страната е напуснало родните си места и в момента е в други части на Сирия или в чужбина.

Световната банка смята, че мащабът на разрухата е много по-голям от жертвите или от видимите инфраструктурни и други щети за икономиката. "Войната в Сирия разкъсва социалната и икономическа тъкан на страната", заяви Хафез Ганем, вицепрезидент на банката за Близкия изток и Северна Африка.

"Броят на жертвите е опустошителен, но войната унищожи също институциите и системите, които са необходими за функционирането на обществата, а възстановяването им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурата. И това предизвикателство само ще нараства с продължаване на войната", изтъкна той.

В доклада на Световната банка се казва, че общите загуби за икономиката от войната възлизат на 226 милиарда долара, което е 4 пъти повече от БВП на страната през 2010 г. или година преди конфликта. Унищожени са 27% от жилищния фонд на Сирия и около половината от медицинските и учебните заведения в страната.

Тези изчисления се основават на кръстосано проверени сателитни изображения на някои градове и райони и на други данни.

Според Световната банка между 2011 г. и 2015 г. са губени средно годишно 538 000 работни места. Всеки трима от четирима сирийци в трудоспособна възраст или около 9 милиона души не са нито заети, нито се записват в някаква форма на обучение или получаване на образование.

Пораженията в сектора на здравеопазването също имат опустошителни последици. Световната банка смята, че повече хора са починали от недостатъци на медицинското обслужване, отколкото директно от войната.