Най-малко 58 души от афганистанските сили за сигурност загинаха при поредица нападения по цялата територия на Афганистан, включително атака, заличила почти напълно военна база в южната част на провинция Кандахар.

Говорител на афганистанските власти заяви, че при нападението срещу базата са загинали най-малко 43 души. В хода му били извършени два самоубийствени атентата с коли бомби, придружени от неколкочасова престрелка. Деветима военни са ранени, а шестима са в неизвестност. По думите на говорителя десет от нападателите са убити.

Отговорност поеха талибаните. По данни на афганистанското министерство на отбраната в базата в окръг Майванд, който граничи с размирната провинция Хелманд, имало общо 60 военнослужещи, предаде Ройтерс.

Нападението срещу базата започнало със самоубийствен атентат с миниран автомобил "Хъмви" американско производство, който се врязъл в портала на обекта. Вероятно машината е открадната от афганистанските сили за сигурност, каза пред Ройтерс източник от афганистанската армия.

След това започнал щурм на бойци на талибаните, продължил няколко часа. Той бил прекъснат от второ "Хъмви", което навлязло дълбоко на територията на базата, след което и то се взривило, заяви източникът.

Военният обект е в развални, казаха официални източници.

Кари Юсуф Ахмади, говорител на талибаните, заяви, че атаката е започнала със самоубийствен атентат с кола бомба, последван от щурм, при който базата е била превзета.