Най-малко 540 души са убити, а 1700 - ранени в Йемен от 19 март до 6 април между шиитски бунтовници и силите на президента Абд Рабу Мансур Хади. Това заяви във вторник говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер, цитиран от АФП.

Говорителят на УНИЦЕФ Кристоф Булиерак съобщи, че от 26 март в Йемен са убити най-малко 74 деца, а 44 са ранени. Организацията обаче смята, че броят на убитите деца е много по-голям.

Булиерак уточни, че децата стават жертва или на оръжия, или са косвени жертви на конфликта, тъй като боевете засягат структурите на здравеопазването. Липсата на питейна вода и прекъсването на ваксинациите са причина за нарастване на заболяванията, посочи той.

Бойни самолети на водената от Саудитска Арабия коалиция са бомбардирали база на Репубилканската гвардия, съюзник на бунтовниците хуси, в Централен Йемен, предаде „Ройтерс”.

Базата близо до град Иб, на 160 км южно от столицата Сана, била поразена от най-малко пет бомби. Командирът на базата бил ранен.

Според сайта на контролираното от хусите министерство на отбраната двама студенти били убити в съседно учебно заведение.

Във втория по големина йеменски град Аден боевете са се съсредоточили в квартала „Моала”, където сред бойците на Хади има четирима убити и осем ранени. Убити са е шестима бунтовници. Лоялните на президента сили са си върнали контрола над няколко сектора на „Моала” в центъра на града.

Военноморските сили на водената от Саудитска Арабия арабска коалиция са обстреляли редица бунтовнически позиции в Аден. В провинция Абиян източно от Аден в засада са убити осем шиитски бунтовници.

Международният комитет на Червения кръст определи днес хуманитарната ситуация в Йемен като много критична и конкретно в Аден като катастрофална, предаде още АФП, като се позова на говорителката на организацията в столицата Сана Мари-Клер Фегали.

Тя отбеляза, че Йемен внася 90% от хранителните си продукти.