Около 5000 мароканци излязоха на протест в столицата Рабат срещу растящите цени и увеличаващата се издръжка за нормален живот.

Мирните протести бяха проведени в момент, когато местните медии предупредиха, че от понеделник членовете на транспортния профсъюз може да обявят 72-часова обща стачка.

Демонстрацията в неделя беше организирана от профсъюза UGTM, който е близък до националистката партия Истиклял. През май тази политическа сила обяви намерението си да излезе от коалиционното правителство, сформирано под ръководството на премиера Абделиалх Бенкиране от Партията на справедливостта и развитието.

Според информации в местната преса лидерът на Истиклял Хамид Чабат, който е и кмет на големия град Фес, бил наел стотици автобуси, които да докарат демонстрантите в Рабат.

Преди седмица скочиха цените на горивата, след като правителството въведе индексация на тези стоки в опит да свие бюджетния дефицит. В резултат на това цената на дизела скочи с 8,4% - до 79 евроцента за литър, а бензинът достигна 1,14 евро за литър, което е увеличението от 4,8%.