На 39 години почина една от най-известните руски блогърки, която говори открито за веганските си диети. От пет години тя се хранела само с плодове, слънчогледови кълнове, смутита и сокове.

Жанна Самсонова спазвала радикална суровоядска диета, която рекламирала специалната си диета онлайн под името "Жана Д'Арт".

Снимки: rawveganfoodche/Instagram

Все още не е обявена официална причина за смъртта на рускинята. Майката на жената коментира пред изданието „Вечерняя Казанъ“, че Жанна е починала от "инфекция, подобна на холера".

Вера опитвала я убеди да си създаде по-балансирани хранителни навици, но тя отказвала.

Според близките на блогърката нейният организъм може да се е изтощил от веганската диета. В някои периоди Жанна тежала само 41 килограма. Те не одобрявали начина ѝ на живот.

Последните години от живота си рускинята прекарва в Азия, включително в Тайланд. В деня на смъртта си тя е трябвало да се върне в Казан – родния ѝ град в Русия.

Снимки: rawveganfoodche/Instagram

Приятел на Жанна, пожелал анонимност, казва, че се е срещнал с нея в Шри Ланка преди няколко месеца. Тогава изглеждала изтощена, а краката ѝ били подути.

„Живеех един етаж над нея, всяка сутрин се страхувах, че може да открия безжизненото ѝ тяло. Убеждавах я да се лекува, но не успях”, споделя той.

Снимки: rawveganfoodche/Instagram

Според съобщения в медиите, Жанна първоначално е била на вегетарианска диета, като от време на време яла и млечни продукти и риба. С годините обаче диетата ѝ ставала все по-екстремна.

Според нейна приятелка в последно време тя се хранела почти само с дуриан – бодлив тропически плод.

Жанна описвала менюто като свои „здравословни рецепти“ в Инстаграм. Понякога обядът ѝ се състоял от „цял пъпеш“ и „сок от моркови“ или „чери домати и авокадо“.

Снимки: rawveganfoodche/Instagram

„Въпреки факта, че готвя изискани сурови ястия, аз се храня много просто - храната ми е проста, без олио, без сол, без протеини", пише Жанна в своя публикация.

"Днес за обяд имам вкусен кефир от авокадо, сладки чери домати и зряло авокадо. Добър апетит“, споделя тя.

„Изпратихме я у дома, за да се лекува. Тя обаче отново избяга. Когато я видях в Пукет, бях ужасен“, казва неин близък приятел.

В публикация, направена на 7 юни, Жанна коментира, че е развълнувана от сезона на плодовете в Тайланд и казвай, че е „време за качване на килограми“.