48 страни се обединиха срещу разпространението на детската порнография в интернет. Сред страните участници в новата организация са САЩ, страните от ЕС, Нигерия, Тайланд и Филипините, предаде Би Би Си.

За появата на новата организация съобщиха от Брюксел. Целта на алианса е да се определя самоличността на жертвите, да се привличат към отговорност виновните за сексуални престъпления спрямо деца и борба с търговията на детската порнография.

По сведения на Европейската комисия, всяка година в мрежата се появяват около 50 000 нови порнографски видео и фото изображения на непълнолетни, в общо в интернет циркулират около един милион изображения с подобно съдържание.

"Сексуалните посегателства срещу деца са ужасяващи престъпления и често са скрити в най-затулените кътчета в интернет", заяви европейският комисар за вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малмстрьом на пресконференция с министъра на правосъдието на САЩ Ерик Холдър вчера.

В Световния съюз за борба срещу сексуалните посегателства над деца чрез интернет ще участват 27-те страни от ЕС и още 21 държави. Русия не е член на този съюз, въпреки че по данни на руската неправителствена организация "Лига за безопасен интернет" на нейна територия през 2011 г. са открити над 9500 сайта и уебстраници с детска порнография. Сесилия Малмстрьом заяви, че се надява Русия да приеме поканата да се включи в обявения днес световен съюз.