Около 4600 военни са мобилизирани срещу наводненията по поречието на река Дунав в Унгария. Високите води вече приближават към столицата Будапеща, пише унгарският вестник „Пещер Лойд”, цитиран от агенция „Фокус”.

Унгарската армия изрази готовност при необходимост да мобилизира още 5000 военнослужещи и 1000 резервисти. Нивото на реката в Будапеща в събота е достигнало 8,43 метра, очаква се в понеделник да достигне 8,85 метра.

Залети с вода са части от град Дьор в Западна Унгария, а в град Комаром водата достига 8,4 метра. В Естергом се провеждат укрепителни дейности по дигите.

Спасители, войници и доброволци в Унгария укрепват дигите и издигат нови. Селата по поречието на Дунав са готови за евакуация, хиляди семейства вече са преместени на безопасни места. Нивото на река Дунав вчера „подобри” два исторически рекорда в западната част на страната, а пикът в столицата се очаква в понеделник.

Стотици хора са евакуирани, в това число и от покрайнините на Будапеща, където някои къщи вече са наводнени.

Заради скъсана дига в северна Германия в района на Магдебург се наложи евакуацията на една болница и няколко приюта за възрастни хора. „Това е ужасно! През 2002 г. имаше големи наводнения и тогава беше ужасно, но сега е по-лошо. Подготвяме се от три дни, но не предполагахме, че ще стане толкова лошо,” коментира Доналд Шмид от град Акен.

Високите води вече отминаха Словакия, където водата се понижи с един метър. В столицата Братислава Дунав се прибра в коритото си и само един квартал остава под водата.

Междувременно броят на жертвите на стихията в Германия достигна 7 души и 10 души в Чехия.