Ако имаше одобрена и безплатна ваксина за коронавирус, 44% от гърците не биха искали да бъдат ваксинирани. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на „Метрон аналисис“ за гръцкия вестник "To Вима". 

Повечето от тези, които не биха се ваксинирали, са на възраст между 45 и 54 години. 

50% от анкетираните са отговорили положително на въпроса дали биха се имунизирали срещу новия коронавирус. 

Според проучването 29% от анкетираните смятат, че най-големият проблем в страната в момента е пандемията, 28% посочват икономиката. Следва външната политика според 21 на сто от анкетираните. 

По отношение на използването на маски, осем от десет респонденти са отговорили, че са съгласни с носенето им на обществени места. Все пак „То Вима“ отбелязва, че 17% от анкетираните са се обявили срещу използването на средства, които да покриват устата и носа им, като процентът при тези на възраст между 17 и 34 години достига до 28%. 

Въпреки високия процент гърци, които не са против носенето на маски, според резултатите от проучването, в което са участвали 1002 души, в неделя в няколко гръцки града се проведоха протести срещу задължителното използване на маската в училищата. 

Родители, организирани чрез социалните мрежи, протестираха в Атина, Солун, Ламия, както и на остров Крит, за да изпратят съобщение, че не са съгласни с децата си да носят маски по време на училище. 

„Не за маските в училище, те вредят на здравето на нашите деца“; „Нито едно дете с маска в училище“; „Не за ваксина, не за маска“, бяха някои от лозунгите, изписани на носени от протестиращите плакати.