Около 4 000 души са се събрали в центъра на Анкара на протест, организиран от синдиката на държавните служители, съобщава АП. Протестиращите призоваха турското правителство да подаде оставка заради корупционния скандал, разтърсил страната през последните дни.

Гражданите скандираха: „Нека се счупят ръцете на крадците!". Не се съобщава за насилие по време на протеста. В петък вечерта силите за борба с безредиците използваха водни струи, сълзотворен газ и гумени куршуми, за да отблъснат стотици протестиращи, които се опитваха да достигнат централния площад „Таксим” в Истанбул. Някои от протестиращите хвърляха камъни и димки срещу служителите на реда. Полицията разпръсна подобна демонстрация в Анкара.

Тези сцени напомниха за антиправителствените протести през лятото, които започнаха след бруталната намеса на полицията срещу екопротест в защита на парка „Гези” в Истанбул, но мащабът на демонстрациите срещу корупцията не е достигнал същото ниво.

Разследването за корупция, което започна на 17 декември, вкара в ареста 24 души, включително синовете на двама вече бивши министри. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган направи промени в кабинета, но заяви, че правителството е жертва на план на местно и чуждестранно равнище за дестабилизиране на Турция.

Ердоган предприе стъпки, които според неговите опоненти имат за цел да попречат на разследването. Европейският съюз изрази загриженост във връзка със задълбочаващия се корупционен скандал и призова страната да реши въпроса по прозрачен и безпристрастен начин.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е цитиран днес от вестник „Билд ам зонтаг" да казва, че държавите трябва да изясняват твърденията за корупция независимо от това кои са замесените лица. Щайнмайер отбеляза, че вътрешно и външно стабилна Турция е необходима като котва в Близкия конфликт, който е белязан от кризи и конфликти.

Шведският външен министър Карл Билд призова Турция да се завърне към вдъхновените от ЕС демократични реформи, а европейският комисар по разширяването Щефан Фюле поиска прозрачно и безпристрастно разследване на твърденията за корупция.