От днес започват 4-дневните празненства за 70 г. от възкачването на трона на британската кралица Елизабет II.

Какво е настроението в Лондон?

Репетициите приключиха, украсата е навсякъде, тортата за юбилея е доставена в Бъкингамския дворец и Великобритания вече в във вихъра на 4-дневни всенародни тържества.

По обяд ще прелети военновъздушен парад в чест на кралицата. Това ще бъде кулминацията на традиционния парад и оръжейни залпове по случай официалния 96-тия рожден ден на Елизабет. Всички с нетърпение очакват появата на кралицата на балкона на Бъкингамския дворец, където тя ще бъде в компанията на сина си Чарлз и внука си Уилям, но почитателите на семейството няма да могат да видят там принц Хари, който би трябвало да се е завърнал за празненствата.

На 3 юни в катедралата „Сейнт Пол“ ще бъде отслужена служба в чест на Нейно Величество за седемте десетилетия служба на нацията.

В събота концертната програма ще бъде с изпълненията на Даяна Рос, Queen, Елтън Джон, Андрея Бочели и още десетки звезди в Бъкингамския дворец.

Ед Шийрън и Клиф Ричард ще пеят за лондончани. В неделя по улиците на Лондон ще премине парад с 10 000 души, включително известни личности. Шествието ще започне с камбанен звън на камбаните на Уестминстърското абатство, откъдето хората ще се отправят към Бъкингамския дворец.

В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която за последен път е била показана публично преди две десетилетия. Каретата, създадена през 1762 г., е използвана от монарси при важни поводи, включително при коронацията на настоящата кралица на 2 юни 1953 г., но този път Елизабет II няма да бъде в нея, а ще се използват дигитални технологии.

Очаква се над 12 млн. британци да се включат в празнични обяди в цялата страна по повод на юбилея.