Поне 35 цивилни са били убити и 13 са били ранени на сватбено празненство в афганистанската провинция Хелманд, след като правителствени сили са атакували мястото, където се е състояла церемонията, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на източници в местната администрация.

Инцидентът се е случил, когато правителствените сили са извършили акция срещу къща, която по тяхна информация е била използвана от талибаните за обучаване на терористи, които да извършват самоубийствени атентати, заявяват официални лица от афганистанското министерство на отбраната.

Снимка: Ройтерс

Според официален представител на американският военни сили в Афганистан операцията е била насочена срещу Ал Кайда, но не се оповестяват никакви цивилни жертви.

По време на атаката един от терористите се е самовзривил и е убил няколко души. Разрушен е голям склад на терористите, убити са 22 талибани и са били арестувани  14 членове на групировката, от които петима са пакистански граждани, а един е с бангладешки паспорт, съобщават от министерството на отбраната на Афганистан.

Талибаните съобщават, че афганистански войници с подкрепата на американски сили са извършили нощна въздушна атака и са влезли в бой с техни бойци в окръг Муса Кала.

„Уведомени сме, че по време на атаката са били ранени цивилни”, заявяват официални правителствени лица пред „Ройтерс”.

По време на атаката в средата на престрелката са се оказали присъстващи на сватбени празненства.

„Убити са 35 души, а 13 са ранени. Тези хора са присъствали на сватбено тържество в близост до атаката“, заяви Атула Афган, член на местния общински съвет.

Друг член на съвета посочи, че 40 души, всички от които цивилни, са били убити.

С приближаването на президентските избори в Афганистан и провала на преговорите между САЩ и талибаните въоръжените стълкновения между ислямистката групировка и правителствените сили зачестяват, отбелязва „Ройтерс”