Ден 34-ти - голямата френска стачка продължава. Бунтът срещу пенсионната реформа няма да стихне, тъй като и днес управляващи и синдикати не намериха компромис.

Снимка: bTV

Стачката в транспорта продължава втори месец и струва до момента 600 милиона евро загуби само за железниците, а всекидневието в Париж без метро се превръща в скъпо струващо изпитание.

Общественото мнение е крайно разделено – между подкрепата за стачкуващите, които си защитават социалните придобивки, и от друга страна, основно в големите градове – умора и гняв от парализирания транспорт.

Снимка: bTV

Преговорите трябваше да са решаващи. Не бяха, защото няма компромис по най-спорния въпрос - уеднаквяването на пенсионната възраст за различни сектори. 

„Равновесието в пенсионната система е много важно. И аз предлагам да го гарантираме с базова възраст за излизане в пенсия“, каза Едуар Филип, министър-председател.

„Те твърдят, че трябва да се работи по-дълго. Ние не приемаме. Казват, че няма пари. И това не приемаме“, заяви Филип Мартинез, синдикалист.

Снимка: bTV

Някои категории артисти, полицаи и пожарникари, например, получиха известни отстъпки. А това още повече мотивира стачкуващите в транспорта за победа.

Следващата среща на масата за преговори е в петък. Но още четвъртък може да се окаже крайно напрегнат – нова генерална стачка в цялата страна, масови улични шествия и евентуални сблъсъци със силите на реда.