Световната банка ще отпусне 2 кредита в размер на общо 300 милиона долара за възстановителните дейности в Непал след разрушителните земетресения през април и май.

Кредитите бяха одобрени вчера от борда на изпълнителните директори на Световната банка. Те са част от помощен пакет на стойност близо половин милиард долара, който финансовата институция обеща да осигури на донорска конференция за възстановяването на Непал, която се проведе в Катманду миналата седмица.

Властите в Непал ще получат 200 милиона долара за изграждането на нови жилища и 100 милиона долара като добавка към бюджета на страната с цел стабилизиране на силно разклатения й финансов сектор.

„С бързото одобрение на тези кредити Световната банка се стреми да изпълни дълга си към жителите на Непал и да им помогне в тези трудни времена, като положи надеждни усилия за възстановяване и подкрепи най-нуждаещите си”, заяви Анете Диксън, вицепрезидент на Световната банка за Южна Азия.

Кредитът за изграждане на нови жилища се предоставя от Асоциацията за международно развитие, фонда на Световната банка за най-бедните страни. Този кредит ще подпомогне финансово жилищни собственици да построят наново около 55 000 къщи в селските райони.

Наред с предоставянето на тези два кредита, Световната банка ще подкрепи възстановяването на Непал с още 200 милиона долара, които ще бъдат пренасочени от други проекти на организацията в страната. Пренасочените средства ще бъдат заменени от допълнителни такива.

Световната банка също така обяви създаването на Фонд за доверие между донори, които има за цел да улесни координацията между донорите и така да повиши ефективността на финансирането за изграждане на нови жилища.

Необходима е и допълнителна финансова помощ за построяването на още 500 000 домове.