270 руски ракети са изстреляни по Сумска област за последните 24 часа. Това съобщиха  местните власти.

Представител на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Луганска народна република обяви днес, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола на Киев в източната украинска Луганска област, предаде "Франс прес".

Украинската армия призна, че около Лисичанск се водят тежки боеве, но отрече градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия.

Твърденията и на двете страни в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път, отбелязва агенцията.

През последните дни Лисичанск става сцена на интензивни сражения, след като миналата събота "Народната милиция" на ЛНР и руски военни части превзеха неговия град близнак Северодонецк, на отсрещния бряг на река Северски Донец. По данни на местните украински власти отпреди няколко дни в Лисичанск, който преди началото на войната имаше население от около 100 000 души, са останали не повече от 15 000 цивилни.

Ако Лисичанск падне, руската армия и сепаратистите вече ще контролират напълно Луганска област. Тогава те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад, отбелязва "Франс прес". Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.

Днес в  Донецка област бе разрушена е жилищнна срада при обстрел. Най-малко 5 души, включително дете, са били ранени. Тази сутрин силни експлозии разтърсиха и южния град Николаев. Цивилните са призовани да се скрият в бомбоубежища.

На този фон - Русия пусна автобусна линия между Крим и окупираните градове Херсон, Мелитопол и пристанищния град Бердянск, откъдето се смята, че Москва е започнала да изнася хиляди тонове украинско зърно.