Близките на отседнал в Катманду 25-годишен мъж от Варна не могат да установят връзка с него след вчерашното опустошително земетресение в Непал.

Това показват данни от платформата на Google Person Finder, която беше активирана след труса, отнел живота на над 2500 души.

Близък на младия мъж е попълнил данни за него от които се разбира, че е рус, има брада и дълга коса, като за последно е бил в местен хотел.

Приложена е и снимка, на която се виждат той и местен, вероятно будистки монах.

По-късно през деня се появи и информация за живееща в Дубай българка, с която няма контакт, но на страницата се появи съобщение, че е установена връзка с нея.

Към момента от МВнР не потвърждават официално за изчезнали българи.

Възможно е да няма контакт с българина заради изключително сложните комуникации в страната след труса.

Три групи алпинисти са в Непал

По информация на алпинисти, с които се свързахме, три групи с българи се намират в Непал, но не са засегнати от земетресението и последвалите лавини.

В една от групите са 12 души, изкачили преди 4 дни един от върховете в района на Еверест - Айланд Пик. От този връх сънародниците ни са слезли до Намче базар - неофициалната столица на шерпите - планинските водачи, а оттам и до Лукла, където е летището.

Снимка: bTV

Вчера българите е трябвало да летят за Катманду, а оттам и за България. Природната стихия осуетява пътуването им, но в социалните мрежи хора от групата пишат, че засега всички са добре.

Нашите са подготвени

Наш екип успя да се свърже с един от 12-те българи, които в момента са в Лукла. Сънародниците ни пишат, че са добре. Усещат трусовете, но няма пострадали. Групата е блокирана в планината и не се знае кога ще могат да излетят, за да се приберат у нас.

„Хората, начело на тези групи са достатъчно опитни и те няма да бързат да се прибират в Катманду докато не мине фазата на шок и след шока, те няма какво да правят там, а и информация, че самото летище е пострадало”, каза Петър Атанасов.

Българите са в по-ниската част на планината и са добре оборудвани.

„Всяка от тези групи имат сателитен телефон и факта, че никой не е сигнализирал значи, че вероятно са добре”, допълни Атанасов.

Няма контакт с другите две групи българи.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал