По повод 25 години от публикуването на първата книга за Хари Потър – „Хари Потър и Философският камък“, Кралският монетен двор на Великобритания пуска специални колекционерски монети с момчето магьосник, пишат световните медии, цитирани от БТА.

На монетите са изобразени Хари Потър, влакът „Хогуортс Експрес“, магьосникът Албус Дъмбълдор и училището за магии „Хогуортс“. Първата монета от колекцията – тази с магическия влак „Хогуортс Експрес“ вече е пусната в продажба и на нея за последно ще бъде изобразен ликът на Елизабет II на лицевата ѝ страна.

Първите две монети от колекцията ще са с портрета на покойната кралица Елизабет II, а последните две ще бъдат с портрета на новия британски крал Чарлз III. Подобна промяна на портрета по време на серия монети е рядкост, обясняват от Кралския монетен двор. Именно това прави колекцията много търсена.

Монети Хари Потър

„Тази колекция от монети служи като напомняне за прехода от най-дълго управлявалия монарх на Великобритания до първото появяване на крал Чарлз Трети върху монети на Обединеното кралство“, коментира Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор.

Илюстрациите върху монетите са на британския художник Джим Кей. Някои от тях са с променящи се изображения, които при въртене разкриват светкавицата на челото на Хари Потър и числото 25 за годишнината от първото издаване на книгата на Джоан Роулинг.

Цените на монетите „Хогуортс Експрес“ варират от 11 лири за брилянтна бляскава версия с деноминация от 50 пенса до 5215 лири за златна монета с деноминация от 200 лири.