24 души на възраст между 21 и 58 години са починали след употреба на кокаин с отровни примеси, купен от дилъри в бедния квартал „Лома Ермоса“, на около 40 км от центъра на аржентинската столица Буенос Айрес, съобщават местните власти.

Други 23 души все още са в болница, след като са употребили от дрогата, съобщават от здравната служба. Осем от хоспитализираните са в тежко състояние и са на механична вентилация.

Повечето от починалите са открити мъртви далеч от мястото на продажбата на дрогата, 12 от тях у дома, а двама са били на път, като не са успели да стигнат навреме до болница поради внезапния ефект от замърсения наркотик. Много от тях са получили сърдечни пристъпи.

Трима души са били изписани, но се е наложило да бъдат хоспитализирани отново, след като са приели още кокаин, заяви министърът на здравеопазването на провинцията Николас Креплак.

Повече от 200 други души са потърсили медицинска намеса след употребата на веществото, като са представили симптоми с различна степен на тежест.

Арести и протести

Снимка: Ройтерс

По данни на информационна агенция „Телам“ тринадесет души, задържани при полицейска операция за установяване на произхода на замърсения наркотик, е трябвало да се явят пред магистрати в рамките на продължаващото разследване.

Сред тях е известният лидер на мрежа за трафик на наркотици в по-голямата част на Буенос Айрес - 33-годишен мъж с прякор Ел Паиса.

Веществото, с което е бил подправен кокаинът, все още не е открито, но властите смятат, че вероятно става дума за опиоид.

В рамките на акцията полицията е иззела повече от 20 000 дози кокаин, но не разкрива колко от тях са били от партидата, в която кокаинът е бил с примеси.

Инцидентът извади наяве опасностите, свързани с употребата на незаконни наркотици, особено на евтин и нискокачествен кокаин, продаван и употребяван сред най-бедните общности на Буенос Айрес.

Според началника на службата за сигурност Серхио Берни, в провинция Буенос Айрес, където живее около 40 % от 45-милионното аржентинско население и където има високи нива на бедност, ежедневно се продават най-малко 250 000 дози кокаин.

В четвъртък официални лица заявиха, че нещата са под контрол, но призоваха последните купувачи на кокаин в столицата и околностите ѝ да го изхвърлят.

"Всеки дилър, който купува кокаин, го разрежда. Някои го правят с нетоксични вещества като нишесте. Други слагат халюциногени в него и ако няма форма на контрол, се случват такива неща", казва Берни.

По време на обиските и арестите в бедните квартали на Буенос Айрес избухнаха протести и размирици, като на много улици местните жители строяха барикади и палеха гуми.

Снимка: Ройтерс
Без прецедент

Прокурорът на Сан Мартин Марсело Лапарго заяви, че случилото се е "абсолютно изключително" и няма "прецедент" в Аржентина.

Употребата на незаконни наркотици в южноамериканската държава се увеличава.

В средата на 80-те години на миналия век всяка година са били конфискувани по половин тон кокаин, а десетилетие по-късно количеството е четири пъти по-голямо, сочат официалните данни.

През 2017 г. в страната са конфискувани рекордните 12,1 тона кокаин, но през 2020 г. броят им е спаднал до около 2,7 тона, тъй като потреблението е намаляло по време на пандемията. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!