В Гърция започна 24-часова национална стачка, организирана от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) по повод Международния ден на труда 1 май, предадоха гръцки медии. Стачката се организира на 4 май, тъй като 1 май съвпадна с Велика събота преди православния Великден.

Сред участниците в днешната стачка са журналистите и шофьорите от градския транспорт.

От 6 ч. тази сутрин стачкуват журналистите, работещи във вестници, списания, в радио станции, телевизии, онлайн медии. Не стачкуват само журналистите, които отразяват стачката и ситуацията, свързана с борбата срещу разпространението на COVID-19 в страната. Решението за стачката на служителите в медиите бе взето от най-големия синдикат на журналистите в страната - ESIEA, и асоциациите, които си сътрудничат с него.

От синдиката искат стабилна работа за всички с равни права, достойни заплати и пенсии, безплатно здравеопазване, действащи мерки за борба с безработицата, свободни действия на профсъюзите без намеса на държавата и др.

Шофьорите на автобусите от градския транспорт и метрото заявиха, че стачкуват днес и ще работят от 9 ч. до 21 ч. Междувременно от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) обявиха, че няма да провеждат демонстрации.
На 6 май се планират още стачни действия и големи демонстрации, които ще бъдат организирани от синдикатите ПАМЕ и АДЕДИ.