Две сестри чакаха повече от 23 години, за да се срещнат отново с непозната жена, която им дава 100 долара на борда на самолет. Този жест променя живота им.

През 1999 г. 11-годишната Аида и 17-годишната Ваня бягат от войната в Югославия с надеждата да поставят ново начало на историята си в САЩ. Пътуват без родителите си и са се сбогували с всичко в света, който са познавали. Търсят убежище, без да знаят какво ще намерят, когато пристигнат.

По време на полета си срещат Трейси Пек. Тогава те я в края на 40-те и тъкмо се завръща от мечтана ваканция във Франция, където е била с приятели и е присъствала на мачовете от „Ролан Гарос“. Прибира се вкъщи, за да бъде със семейството си.

Английският на малката Аида тогава не е особено добър, но усеща състраданието в гласа на Трейси. Американката изслушала историята на двете сестри, а в края на полета им дала плик. Казала им обаче да изчакат с отварянето му, докато да слязат от самолета.

В него тя била пъхнала банкнота от 100 долара и висящите обеци, които носела.

„За момичетата от Югославия... Много съжалявам, че заради бомбардировките над вашата страна семейството ви страда. Надявам се, престоят ви в Америка да бъде безопасен и щастлив за вас — Добре дошли! Използвайте това, за да ви помогне тук. Трейси - приятел от самолета“, пишело от вътрешната страна на плика.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CNN (@cnn)

За Ваня, която сега е на 41 години, този жест означава много. Бележката променя нагласите ѝ към живота и я прегръща като своя философия. Днес тя е анестезиолог в Кънектикът. В онзи плика вижда непрестанния си порив да помага на хора в нужда. На това учи и двете си дъщери.

Аида живее в Бостън, а сърцатата постъпка дава основа за много неща в живота ѝ. Тя основава консултантска компания, която работи с множество нестопански организации.

Двете сестри преминават през годините с мисълта за Трейси, искат тя да знае колко голямо значение нейният жест има в живота им.

„Сякаш беше до нас през цялото време“, казва Аида. Тя пази надписания плик повече от две десетилетия. Държи го при важните си документи.

Аида Зугай Снимка: Twitter

Двете сестри се свързват със Си Ен Ен през пролетта на 2022 г., защото са решени да намерят Трейси Пек и да ѝ благодарят. Тогава те знаят само първото ѝ име и интересите ѝ към тениса.

Историята им достига до милиони читатели, много от които изпращат съвети, опитвайки се да помогнат в търсенето. Аида получава повече от 2300 имейла. Има хора, които били силно емоционално докоснати. Те ѝ споделят, че разказаното променя и техния път.

Трейси Пек Кадри: CBS Sunday Morning

„Нещо, което стоеше приспано дълго в мен, изведнъж се събуди. В същия ден бях решил да сложа край на живота си. В следващия момент се разхождах из града, изпитвайки благодарност към всички хора като Трейси в живота си“, казва човек, чул историята.

Аида и Ваня успяват да достигнат до Трейси, а втората среща в живота им се оказва виртуална.

През декември обаче американската телевизия им дава възможност да се срещнат и на живо. Кани ги като свои специални гости в поредицата CNN Heroes: An All-Star Tribute. Така трите жени се срещат отново - в Ню Йорк.