Финландец простреля смъртоносно двама души и рани други седем в южната част на страната, съобщава АП.

18-годишният младеж стрелял от покрива на къща в град Хивинкаа, който се намира на около 50 километра северно от столицата Хелзинки.

Жертви на стрелбата са момче и момиче на 18 години. Девойката загинала на място, а младежът починал по-късно в болница. В критично състояние е 23-годишна служителка на полицията, пристигнала на местопроизшествието след сигнала, получен преди 02.00 часа българско време в събота.

Тийнейджърът бил задържан малко след показното престъпление, без да оказва съпротива, съобщават от местната полиция. В него са намерени два вида оръжие - ловна карабина и пушка, за които има разрешително.

По-късно младежът е направил пълни самопризнания. За момента самоличността му не се съобщава.

Трагична традиция…

Все още не е известен мотивът за стрелбата, която се вписва в поредицата подобни прояви на насилие във Финландия.

В сраната по официални данни 650 000 души притежават законно оръжие при население от 5,4 милиона. През последните години страната стана свидетел на две подобни нападения в училища.

През 2008 година ученик уби девет съученици и учител, преди да се самоубие. Година по-късно 18-годишен младеж отне живота на шестима от връстниците си, на медицинска сестра и на директора на училище отново в южната част на Финландия.

След тежките трагедии властите предприеха мерки да засилят сигурността в училищата, включващи инсталирането на камери за видеонаблюдение, поставянето на ключалки на вратите на класните стаи и назначаването на тренирана охрана.

Два месеца по-късно 23-годишен младеж рани бащата на бившата си приятелка в офис сграда, преди да произведе и няколко изстрела през вратата на класна стая в училище в южната част на страната. В този инцидент пострадали нямаше, а нападателят бе заловен бързо.