Парламентът в Швеция гласува извънредни пълномощия на правителството във връзка с пандемията на коронавируса, съобщава „Евронюз“.

Решението на депутатите идва, след като, по данни на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията, скандинавската страна регистрира най-големият брой смъртни случаи за ден от заболяването този четвъртък – 170.

С новите си правомощия шведското правителство ще може да приема законодателни актове и мерки за борба с пандемията като например затварянето на училища и магазини, без да иска одобрението на парламента. Все пак депутатите си запазват правото да отменят правителствените мерки, въведени с тези пълномощия.

Извънредните правомощия на изпълнителната власт са гласувани за срок до 30 юни.

Швеция напоследък е все по-критикувана за либералния си подход към заплахата от COVID-19. Баровете и ресторантите в страната продължават да работят, а правителството не забранява събирането на хора, до 50 души, на публични места. На 30 март бе забранено посещението на старческите домове от външни лица.

Недоволство от липсата на достатъчно строги мерки има и в някои кръгове в страната. На 12 април 22 учени от различни институти и университети поискаха в отворено писмо, публикувано в авторитетен вестник, Агенцията за обществено здраве, която се бори с пандемията в момента да затвори баровете и ресторантите. ТЕ призоваха и за масово тестване за COVID-19 на медицинския персонал, особено тези здравни работници, които работят с възрастни хора.

Шефът на Агенцията за публично здраве Андерс Тегнел отговори на исканията с коментара, че предприетите мерки са подходящи в тази ситуация и данните, изнесени от учените, за смъртните случаи са некоректни.

Този четвъртък премиерът Стефан Льовен обяви, че страната му ще удължи с 30 дни забраната за влизане на нейна територия на граждани на държави извън Европейския съюз като част от мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус.

Според Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията в Швеция има 12 000 случая на коронавирус, а жертвите са над 1200, която прави страната най-засегнатата държава на Скандинавския полуостров.