Въпреки пандемията, животът в Швеция, за разлика от другите държави, продължава почти както преди. Жителите са призовани да се самоизолират като проява на отговорност към себе си и другите, но обща карантина засега не е въведена. В писмен отговор за bTV, социалното министерство в Швеция разясни какви са взетите от тях мерки. В „Тази неделя“ наши сънародници, които живеят в скандинавската държава, също разказаха за ситуацията там.

Михаил Колев живее от месец в шведския град Сунсвал. Избира Швеция, защото смята, че държавата е подредена, чиста и предлага по-добро заплащане. В момента работи там като строител.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нито магазините са изпразнени, нито има някаква суматоха, друго всичко е нормално. Никой тук не е виждал никой никога с маска или да има специални мерки предприети, няма нито един затворен магазин, дори и дискотеките работят. Казват, че тук трябва да се разболее от 70 до 80 процента от населението, за да може се изгради някакъв имунитет и оттам нататък да се взимат мерки", разказва Михаил.

bTV попита властите в Стокхолм: „Вярно ли е твърдението, че правителството в Швеция иска 70-80% от населението да се зарази с коронавирус, за да придобие общ имунитет?“

Снимка: btvnovinite.bg

"Не, това не е вярно", категорична е Жасмина Совик, прессекретар на министъра на труда и социалната политика Лена Халенгрен.

"Защо, след като има много случаи на коронавирус в Швеция, магазините и ресторантите са все още отворени?", попита медията.

Снимка: btvnovinite.bg

"Повечето ресторанти, барове, кафенета и хотели са малко или много празни. Ежедневният живот на хората в Швеция е променен. Мерките, които сме предприели, са съгласувани с нашите здравни експерти и вярваме, че към момента са подходящи за ситуацията в Швеция. Подготвени сме те да станат по-стриктни, ако това се наложи.", казва Совик.

В Швеция от  15 години е и семейството на Десислава Георгиева. Тя работи в град Ланскрона, най-близката точка по вода до столицата на Дания – Копенхаген. Всеки ден пътува по 20 минути с ферибот от Швеция, за да отиде да работи в Дания.

Снимка: btvnovinite.bg

"В Швеция границите не са затворени, всичко си функционира нормално и въпреки всичко там е двойно като населени и заразените са толкова, колкото в Дания. Не, че толкова забраниха, а помолиха. Те не обичат да се изказват с изрази "забраняваме". Помолиха изрично да няма повече от 50 души на едно място. Не са за предпочитане фестове, по-големи събирания, сватби, кръщенета", разказва Десислава.

Снимка: btvnovinite.bg

"На наши близки, които живеят в Стокхолм, синът им в училището, което учи, е затворено, докато ние сме в Ланскрона, малката ми дъщеря е в 6 клас, в Ланскрона няма нито едно училище, което да е затворено. Малката си ходи редовно на училище, ходи си и на тренировките, преди малко също се прибра от тренировка, волейболистка е", разкрива нашата сънародница.

Голямата дъщеря на Десислава работи в болница в друг шведски град. Редовно се чуват по телефона и обсъждат ситуацията.

"Няма никаква паника, нито сред пациентите, нито сред колегите й, всичко си е съвсем нормално, просто каза – забелязахме, че има много повече дезинфектанти навсякъде, отколкото обикновено“, споделя впечатленията на дъщеря си Десислава.

Снимка: btvnovinite.bg

Десислава казва, че не се усеща никакъв страх сред хората, самата тя също не е притеснена от това, че всичко е отворено. 

"За страх - не, в никакъв случай. Бих казала, като всеки нормален човек, в началото, първата седмица, четях и слушах какви ли не новини, на няколко езика и бях притеснена, но страх - не. Аз продължавам да си ходя на работа. Работата ми е такава, че няма пряк контакт с клиенти и всичко е съвсем нормално, когато се спазват необходимите инструкции", казва българката.

Властите в Швеция обобщиха за bTV каква е политиката им по отношение на мерките срещу коронавируса в страната:

Снимка: btvnovinite.bg

- Гражданите могат да останат вкъщи в платен отпуск, дори и да имат най- минималните симптоми.
- Работодателите отбелязаха ръст на служителите, които работят от вкъщи.
- Близо 50% по-малко са хората, които използват градския транспорт.
- Изследване показа, че 87% от хората над 70 годишна възраст спазват медицинските препоръки.

Десислава е администратор на една от фейсбук групите "Българи в Швеция". В нея членуват 2500 българи, живеещи там и обобщава настроенията между тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, има такива хора, които се притесняват, но чак страх - не. Определено датчаните, разговаряла съм с някои от тях, водеща градска телевизия и те казват: Вие, шведите, сте луди, дори и за тях тази мярка на незатваряне на граници, при положение, че са съседи, трудно го възприемат“, разкрива Десислава.

В Швеция живеят близо 10 милиона души, сред които по последни данни има 6131 случая на коронавирус, от тях 358 са починали.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 585 10 890 388 041 3 170 532
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 585 10 890 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer