15 души са загинали вследствие на тежък инцидент в златодобивна мина в Сибир, съобщава ТАСС. Други 13 души са обявени за изчезнали. Тече мащабна спасително-издирвателна операция. 

До трагедията се е стигнало след скъсването на стена на язовир, разположен край мината в Красноярски регион. Водата от резервоара, който се стопанисва от златодобивната компания, е заляла две временни общежития на работници в село Шчетинкино, където са живеели най-малко 80 души. 

Десетки спасители и пожарникари с 12 единици техника работят на мястото на инцидента, посочват от руското министерство на извънредните ситуации. На помощ са изпратени и хеликоптери, които да помогнат за евакуацията на пострадалите. 

Местните спасителни служби заявиха, че 14 от работниците в мината са хоспитализирани. 

Снимка: Ройтерс / Министерство на извънредните ситуации на Русия

Като причина за инцидента се посочва лошото стопанисване на съоръжението, разположено на река Сева, което вероятно е преляло под напора на придошлите води. Силните валежи през последните дни също са допринесли за инцидента, който се е случил на 160 километра южно от град Красноярск, пише „Ройтерс”. 

Първоначално бе съобщено за 11 жертви, но по последни данни загиналите вече са 15. 

Според очевидци приливната вълна е била с височина от близо 5 метра. Огромно количество кал и скална маса е заляло общежитията и буквално ги е отнесло. Води се разследване за престъпна небрежност и лошо стопанисване на съоръжението.