Американско момче стана първият тийнейджър със Синдрома на Даун, успял да се изкачи до базовия лагер на Еверест. 15-годишното дете катерило планината в опит да покаже, че хората с увреждания заслужават различно отношение, според баща му.

Илай Реймър от Орегон достигнал височина от 5364 метра в непалската част на Хималаите в средата на март след десетдневен преход, предава АФП.

„Сега той е нещо като суперзвезда в училище”, казва още баща му, обяснявайки, че той е вече във втората година от обучението си, което включва и „житейски уроци”.

Попитан какво би казал на съучениците си, самият Илай казва: „Харесах базовия лагер и преживяванията му с останалите хора от екипа”.

Експедицията имала и благотворителна цел – да набере средства за фондацията на родителите на момчето, която работи с хора с увреждания.

Лагерът и преди е достиган от човек със същото заболяване – това е 35-годишен британец.

Синдромът на Даун е състояние, при което заболелият има допълнителна хромозома, която може да предизвика когнитивни забавяния в развитието. Развитиео в медицината, образованието и социалната интеграция позволява на много от хората с болестта да имат независим живот.