За 3 години след катастрофалното земетресение и последвалото го цунами в Япония, които предизвикаха авария в ядрената централа "Фукушима-1", около 15 000 работници на обекта са били изложени на силно радиоактивно лъчение, предаде ИТАР-ТАСС. Нивото на това облъчване при тях е от 5 милисиверта на година, при допустими 1 милисиверт на година.

Общият брой на служителите на компанията оператор на централата - Tokyo Electric Power (TEPСO), които са работили на станцията за последните три години, е около 30 хиляди души. Така, почти половината от японските ликвидатори на аварията са получили доза радиация значително по-висока от установената норма.

Една от основните причини за повишения радиационен фон в обекта са силните изтичания на радиоактивна вода от стоманените резервоари. Компанията оператор планира да подмени по-голямата част от тях с по-стабилни съоръжения.

Радиоактивните течове са редовно явление в района на авариралия АЕЦ от лятото на миналата година, когато бяха създадени стоманените хранилища. Поради тази опасност голяма част от региона около "Фукушима-1" все още е обезлюден.